Eiland en de pieren

20130910_091226De volgende ochtend gaat de wekker vroeg, maar ik was al wakker. Na een ontbijtje loop ik om 8 uur naar de bus richting Fisherman’s Wharf. Het is vanaf de eindhalte nog een paar minuten lopen naar de juiste pier waar de ferry vertrekt voor een bezoek aan Alcatraz, het bekende gevangeniseiland. In de frisse ochtendwind op de boot word je wel wakker. De bekende rode brug is zelfs te zien is, omdat er nog weinig mist boven de baai zwerft. Aangekomen op het eiland krijgen we informatie over wat wel en niet mag op het eiland en een stukje historie. Na een paar minuten haak ik af en loop ik omhoog richting het grote gevangenisgebouw. Na het ophalen van de koptelefoon, waarop verhalen te horen zijn van oud-gevangenen en bewakers, loop je een vaste route door het gebouw. Aangezien iedereen op dezelfde plekken blijft staan, is het soms druk, maar ik ben vroeg dus valt dat nog mee. Daarnaast kun je de audiotour ook pauzeren als je ergens langer blijft staan.

Voor de tijd dat de gevangenis heeft bestaan (30 jaar) kent het veel interessante verhalen en bekende criminelen, zoals Al Capone. Al heeft iedere gevangenis in die periode wel mooie verhalen, het feit dat het op een eiland was gevestigd, heeft iets bijzonders. Daarbij leefden veel medewerkers met hun familie op het eiland. En het eiland heeft verder ook dienst gedaan als fort ter bewaking van de stad San Francisco en even als protest-eiland voor de onafhankelijkheid van native Americans. Na het zien van een korte documentaire neem ik de eerste ferry terug, vóór 12 uur sta ik weer op de wal van San Francisco’s Pier 33. Dat het zo kort zou duren had ik niet verwacht, maar wat boeit het, ik ben op Alcatraz geweest.

20130910_123714Leuk weetje tussendoor: de oneven genummerde pieren bevinden zich aan de linkerzijde van de ferryterminal, de even pieren aan de rechterkant. Goed, langs de oneven pieren lopend kom je vanzelf bij nummer 39. Een erg gezellig stukje winkelgebied met kleine shops en restaurants en de bekende zeeleeuwen. Zij hebben een deel van de pier gekregen wat beschermd gebied is geworden. Na een lunch van garnalenwrap neem ik even een zijstraat van de pieren waar ik via internet een fotowinkel had gevonden. Ik ben namelijk zo stom geweest om de oplader van mijn cameraaccu vergeten mee te nemen. Duur geintje, maar het is niet anders. Ik vervolg mijn weg via Fisherman’s Wharf en Hyde Street Pier, waar historische schepen liggen. Bovenaan Hyde Street worden de bekende trams gekeerd. Ik heb geen idee wat de wachttijd is, maar het duurt heul lang. De machinisten nemen hun tijd en het is net of ze het expres doen om al die toeristen maar te laten te wachten. Om waar voor je geld te krijgen (6 dollar voor enkele rit) met je van begin tot eind meerijden, dus dat doe ik. Het eindpunt is toch niet ver van het hostel vandaan.

Bij het hostel aangekomen doe ik rustig aan, praat met wat mensen en pak mijn tassen in. Wat kun je een rommel maken in die korte periode van je verblijf! Niet heel laat ga ik slapen, morgen de huurauto ophalen.

Meer foto’s:
Error: the communication with Picasa Web Albums didn’t go as expected. Here’s what Picasa Web Albums said:

The Picasa API is deprecated. See https://developers.google.com/picasa-web/ for more details and the migration guide.

Reageren is niet mogelijk.